Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2020 12:17 - НЕНУЖНО ЗЛАТО
Автор: jitanosten Категория: Други   
Прочетен: 601 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

НЕНУЖНО  ЗЛАТО

     В крайния градски квартал, в края на малката уличка, както всяка сутрин, пред гаража на Тонката,  се събраха  четиримата  приятели. Всеки имаше място, където сядаше. Последен дойде Цанко Рендето и се отпусна върху една стара, автобусна седалка. Изпъшка тежко и каза:

-         Аз май вече ще отлепям, момчета!

Останалите трима го изгледаха и само Владо направи учудена физиономия:

-         В какъв смисъл ще отлепяш?

-         В буквален! Наситих му се на този измислен свят! Омръзна ми всяка нощ в леглото да ме боли рамото и да не мога да спя, като тръгна някъде да ми се схваща коляното, а като вляза в магазина, оня тулуп на входа да ме кара да си слагам парцал на устата! Ми, това просто не е живот!

Тримата помълчаха, после Тонката въздъхна:

-         По тая логика трябва и ние да отлепяме! Кой от нас няма болежки на тая възраст? А гнусните мерки с фалшивата пандемия засягат дори децата…! Свикнали сме с всякакви дивотии! И тая ще мине!

-         Не са само болежките! Нали вчера ходих до село! Не ми се говори, какво е останало от Малка Китка, момчета! Разсипия…!

Любо се надигна, запаса си панталона  и изръмжа:

-         Не е само там! Цялата държава затриха, гадовете! Не остана нищо читаво! За пръв път ли виждаш селото си разтурено?

Цанко поклати глава несъгласен:

-         Бяха останали трима мъже и една жена! Това лято са починали всичките! Като ходих пролетта на гроба на нашите, всичко изглеждаше по старому! Сега сякаш ураган е минал  през къщите и през гробището! Де що желязо е имало, е изкъртено и прибрано! Това врати, огради, колове - изтърбушено и се вижда, как е влачено по земята! Върху гробовете са тъпкали коне и каруци, плочите изкъртени..! Минах в няколко къщи и какво да ви разправям! Избити врати, разхвърляни непотребни вещи! Поразия навсякъде! А като знам какви спретнати къщи бяха…! От нашата къща останал само трендафила пред нея! Срината  на една страна и всичко вътре затрупано! Вярно, покривът беше пропаднал откъм кухнята, но чак да се срине?! Как съм играл като дете на поляната отзад…!

Той изтри една плъзнала се по лицето му сълза. Тонката  го потупа по рамото и тихо рече:

-         То е ясно, че поразиите са от циганите! Обикалят навсякъде и събират старо желязо! Нямат страх нито от хората, нито от Бога! Но не са най-виновните те! Не са…!

-         А кой? - запита Владо.

Тонката присви очи и завъртя пръстите на едната си ръка:

-         Знаете, че като дойде уж демокрацията, всеки се хвана да прави някакъв бизнес! Някои като нас на дребно, други на едро. Оказа се обаче, че политиката е най-доходна! И най-смотаният партиец, от най-малката партия натрупа пачки! Предадоха и продадоха всичко, което струваше нещо! Остави туй! Дето продадоха земята, водата и построеното, ами продадоха и хората! Крадоха като ненормални, влякоха пари от Европа и държавната хазна, докато задлъжняха дори внуците ни! Сега накъдето и да се обърне човек, все е батак! А ние гледахме и мълчахме! Мислехме, че не ни засяга и от нас нищо не зависи! Не е така, момчета! Всичко ни засяга! Ако бяхме си мръднали задниците, да излезем на улицата още в началото, нямаше да е така! Хайдуците разбраха, че стадото е без овчар и го разкостиха…! Факт! Сега, за поразиите на шепа негодници ще плащаме всички!

Четиримата мълчаха и не смееха да се погледнат. Цанко прекара пръсти през побелялата си коса и отрони:

-         Златно ни бе селцето, златни ни бяха и хората, но…!

-         Че те и ръцете ти са златни, Ренде! - уточни Любо - Каквото пипнеш, го правиш супер! Аз в дома си мебел от магазина купувана нямам! Всичко е правено от теб! И е красиво и здраво! А Тонката? Кажете, има ли човек, който е дошъл за ремонт на кола или мотор и той да не ги е поправил?

-         Абе, ти също си златен електротехник, но каква полза от това? - разпери ръце Тонката - Търси ли ни вече някой за нещо? Ненужно злато сме ние, момчета! Изпели сме си песента! Също като твоето китно село Цанко, също като умиращия ни град! Навсякъде разруха и отчаяние! Държавата ни се превърна в едно огромно сметище, пълно с клошари и бандити! Тук - там се издигат етажите на някой палат, ограден с яка стена, защитен с кучета, камери и охрана! Крайна мизерия, граничеща с крайно охолство! Едно не разбирам аз! Как може, тия с крадените пари и имоти, да се чувстват добре сред толкова нещастие край тях?! Мен ако питате, това не са хора!

От другия край на улицата  към тях приближи възрастна жена, хванала дръжката на малка количка, върху която бе поставена стара пералня. Тя поздрави и запита, ще могат ли да и ремонтират пералнята. Щяла да си плати, колкото кажат. Любо приближи до пералнята, наведе се и помириса електромотора:

-         Свършил е! Ако ти го пренавият, ще ти вземат по-скъпо, отколкото ако си купиш нова! Такива перални отдавна вече няма, нито части за тях! Мисля, че ми се намира един двигател от месомелачка! Ще измислим как да го закрепим и пералнята ти ще тръгне като нова!

-         Ха дано, момчета! Аз ще ви платя, колкото струва! И едно шише ракия съм ви донесла!

Тя извади под престилката си половин литрова бутилка и я подаде на Любо. Той я взе и се усмихна тъжно:

-         Ще си платиш, как не! Ние затуй сме бедни! Щото за всичко си плащаме! Днес работя без пари! Няма дати струва и стотинка услугата!

-         Ама, как тъй? - опули очи жената.

-         Ей тъй! Работим за Бог да прости! Ние сме златни момчета и все още сме нужни някому, нали пичове?

Жената изгледа всички недоверчиво и се прекръсти, а Любо отпи от ракията и я подаде на Владо. След това бутилката мина в ръцете на Тонката и накрая Цанко я опразни. Очите на мъжете блеснаха и те се размърдаха из гаража. Сякаш все още имаше за какво да си губят времето на тоя свят…!

    Красимир  Бачков




Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jitanosten
Категория: Политика
Прочетен: 1427539
Постинги: 936
Коментари: 767
Гласове: 1551
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031