Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2018 16:33 - СЪНЯТ НА КОЗАТА
Автор: jitanosten Категория: Политика   
Прочетен: 268 Коментари: 0 Гласове:
3




СЪНЯТ   НА   КОЗАТА

 

         Козата Лушка бе единственият приятел на баба Златка. В двора щъкаха още няколко пилета, но те не се брояха на сериозно защото едно по едно изчезваха в голямата бяла тенджера, на червени капки. От тях старицата приготвяше вкусни гоздби, а Лушка бе повече от коза и дори повече от човек в къщата. На врата си тя имаше синци, козината и винаги бе сресана и никога не оставаше гладна. Вярно, понякога старицата гладуваше, защото пенсията и бе смешно малка, но винаги успяваше да нахрани Лушка. От своя страна козата и се отблагодаряваше с малко по количество, но прекрасно по качество мляко. Баба Златка много обичаше да си прави попара с топло, прясно издоено мляко и парченца твърд като кирпич хляб. В устата на старицата имаше няколко зъба и попарата за нея бе най-големия деликатес в цяла Странджа.

         Така скромно си живееха баба Златка и Лушка, докато през две села ветеринарите започнаха да избиват домашните животни на хората. Разправяха, че уж имало чума, че било европейско изискване и още куп глупости. Хората се сърдеха, запречваха пътищата в знак на протест, но ветеринарите бяха събрали цяла банда цигани, които умъртвяваха животните. От кумова срама бяха облекли циганите с бели дрехи, все едно бяха конски доктори. Обаче циганинът и в златна роба да го облечеш, все лъщи отдалеко, като тиган на месечина и мирише повече от пръчовете в стадата. После се разбра, че нощем циганите ходят да отравят траповете с избити през деня животни. Приготвяли пъстърма от тях, защото така или иначе чума имаше само в главите на ветеринарите. Обещанието, че ще обезщетят стопаните за избитите нахалост животни не бе особено сигурно, затова някои хора започнаха сами да колят овцете и козите и да ги слагат във фризера.

         Тъй като баба Златка нямаше фризер и нямаше намерение да се разделя с Лушка, един ден тя седна на дръвника в двора и измисли стратегия за спасяването на козата. Реши да се изкачи до Кальови ливади, на няколко километра нагоре от селото. Там от години стояха полуразрушени обори, още от времето, когато имаше каракачани по тия места. Без да губи време, бабата среса козата, върза я с въженце да не я гони по баирите и двете тръгнаха към уреченото място. Вървяха половин ден докато стигнат. Намериха една по запазена къшла и там старицата постели чердже за себе си. Тя пусна Лушка да пасе на воля, а сама седна да похапне лучец и козе сирене, след дългия път. Като се нахрани се отпусна на чергата и заспа. В това време козата се напаса до насита с буйна, сочна трева и се изкачи на върха на една скала. Подви крака под себе си и се унесе в своя козешки сън. И макар да беше коза, тя започна да сънува. В съня и към нея приближаваха циганите – ветеринари, хващаха я и забиваха в тялото и страшна инжекция. Козата се противеше, за да не я убият, но хората бяха по-силни и тя едва успя да им се измъкне.

         В това време, провокиран от бунтовете на стопаните в Странджа, към тях летеше с хеликоптер самият премиер. Сутринта бе гостувал на турския президент, с когото бяха сакъ достове и бе прекалил с баклавата и толумбичките. В стомаха му нещо се бъркаше и както му бе навик, заповяда на пилотите да кацнат някъде, за да се облекчи. Те избраха една широка поляна, обрасла с тучна трева, в близост до стари разрушени обори и кацнаха. Тъй като премиера бе мегаломан избра да клекне на ръба на една висока скала. Така освен да си свърши работата, щеше да се наслади и на прекрасната гледка, от тази височина. Нито пилотите, нито премиера забелязаха заспалата на върха на скалата коза. И както козата сънуваше, обонянието и долови ужасна смрад. В съня си Лушка свърза гнусната миризма с миризмата на циганите ветеринари и понеже тъкмо бе успяла да им се измъкне, реши поне веднъж да отвърне на удара и тя. Скочи на крака, изблея и видяла ниско пред себе си белия задник на премиера, се засили с рогата напред. Всичко стана за миг! Козата мушна премиера отзад, той полетя в пропастта и се разпльока на острите камъни долу. Вече събудена, козата хукна да бяга, защото се уплаши от кацналия наблизо хеликоптер.

         На другият ден във всички медии излезе специално съобщение, че в изпълнение на служебният си дълг, премиерът загинал, докато спасявал малко мече на върха на една скала. Дали поради кончината му или защото се разбра, че европейците съвсем не изисквали да бъдат умъртвявани животните по селата, ветеринарите спряха акцията си. В държавата бе обявен тридневен траур, а в Странджа веселбите не спряха цяла седмица. Баба Златка се завърна с козата си у дома и я почерпи с бучка захар за добрия край на скитосването им. Тя изобщо не подозираше, решаващата роля на Лушка в случилата се комична трагедия.

         Двамата пилоти на хеликоптера също не бяха изтрезнели от няколко дни. На борда на хеликоптера имаше камера, която бе записала странното произшествие. Те го гледаха стотици пъти и стотици пъти се чукаха за здравето на козата, превърнала се без да знае в освободител на цял един народ.

                                                                              Красимир  Бачков




Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jitanosten
Категория: Политика
Прочетен: 1430760
Постинги: 936
Коментари: 767
Гласове: 1551
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031