Прочетен: 16345 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 15.11.2010 04:13
Фондю е един модерен, макар и не разпространен начин за приготвяне и сервиране на храната. Буквално преведена френската дума фондю означава стопявам и този вид похапване идва от Швайцария, където в дълбок керамичен съд или бакърен тиган се е загрявало сирене, в която компанията е топяла забоден на хапки хляб и пливала с тръпчиво бяло вино.
Тази вкусотия скоро преминала границите на Швайцария и по този начин започнали да се приготвят месо, риба, гъби, дори сладки ястия. Уредът за приготвяне на фондю се нарича “party flame” . Това е едно атрактивно ястие, което създава непринудена атмосфера и се съчетава добре с цветна покривка и салфетки, керамични съдове, плетени панерчета за хляб, бяло вино. И разбира се доброто настроение в компанията на нашите приятели.
Фондю с шоколад
400 г натурален шоколад
5-6 с. л. кондензирано мляко
2 с. л. сладко от френско грозде (желе от малини или вишни)
2 с. л. коняк
1 с. л. филирани бадеми
1 ч. л. настъргана портокалова кора
Шоколадът се начупва в съда за фондю. Налива се кондензираното мляко.
Загрява се на тих огън и се бърка, докато шоколадът се разтопи.
След това се прибавя сладкото от френско грозде. Сипват се филираните бадеми, налива се конякът. Накрая се добавя настърганата портокалова кора и продължава да се бърка.
Фондюто може да се поднесе с хлебни хапки или с обелени и нарязни на парчета плодове (ябълки, банани). Консумира се, като парче хляб или плод се набожда и се потапя във фондюто.
Пролетно фондю
500 гр извара
1 ч.ч. заквасена сметана (или готварска)
200 гр. кашкавал, настърган
200 гр. спанак (коприва)
2 – 3 стръка зелен лук
2 -3 скилидки чесън
смлян черен пипер на вкус
лют червен пипер по желание
Pазбийте изварата, сметаната и кашкавала на кремообразна смес.
Нарежете на ситно спанака (копривата)и задушете докато омекне.
Добавете спанака, зеления лук, счукания чесъна и подправките към другата смес. Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес.
Загрейте сместа във фондюто докато се сгорещи и започне да бълбука, за около 10 минути.
Сервирайте с хрупкав препечен хляб, много салата и бяло вино.
Фондю с кашкавал
- 500гр кашкавал
- 2 с.л. брашно
- 1 с.л. краве масло
- 200 гр сметана
- 250 гр сухо бяло вино
- 2-3 скилидки чесън
- 3 с.л. коняк
- черен пипер на вкус
- 1 франзела
Натъркайте дъното и стените на съда, на фондюто с чесън, намажете с маслото и добавете оваляните в брашно късчета кащкавал. Внимавайте да не загорят. Изсипете виното и оставете на слаб огън, като бъркате непрекъснато. Кашкавалът се разтопява. След това внимателно добавяте сметаната, накрая коняка и черен пипер на вкус.
Ако сте го приготвили в кухнята го принасяте на масата върху спиртник. Гостите топят нарязаните и припечени парченца франзела.
Това фондю върви със зелена салата и бутилка студено сухо бяло вино.
Шоколад с лук и сирене. НОВО!!!
Рецепта за Омлет със сирене