Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2018 19:20 - КАК СПАСИХМЕ БДЖ - ТО В НАШЕ СЕЛО
Автор: jitanosten Категория: Забавление   
Прочетен: 539 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Как спасихме  БДЖ –то в наше село!

 

      От вчера, като ни спряха влака, аз, Данчо и Пецата останахме без работа. До наше село няма друг транспорт, освен влак и вече нямаше как да ходим на работа.  Нямахме и кола, с която да заменим влака. Седнахме тримата, извади Пецата шише домашна сливовица,  донесе Данчо от  вкусната трушийка с големите камби и лозови листа, а аз резнах голямо парче от коледния бахур. Пийнахме, замезихме, но не ни е вкусно нищо. От кахър се одрямахме като болни пуйчета. Нямахме ли работа, нямахме нищо! Лошо, много лошо!

         Отчаяни  не смеехме да се погледнем, когато откъм улицата се чу гласа на съседката баба Тета.

-         Ей, хайлази! Що сте седнали още от сутринта на пукница, бе? За вас работа няма ли?

-         Има, бабо! – отвръща Данчо – Обаче влак вече няма. Няма с какво да идем до града, няма с какво да се върнем!

-         Ка щяло, тъй?! – начумери се старицата.

-         Щяло, на! – разпери ръце безпомощно приятеля ни.

-         А сега, как ще ми носите лекарствата от града? – поклати глава заканително бабата.

Никой не се осмели да и отговори. Само мълчаливо вдигнахме рамене.

-         Я ставайте! – сръга с бастуна си Пецата тя. – Като спрели влака, да не е потънало селото я! Пуст му опустял и влака, и намярата! Хайде, тръгвайте с мене!

Неохотно се надигнахме, защото знаехме, че с нея на глава не се излиза. Баба Тета ни поведе към гарата, като непрекъснато пустосваше министрите, депутатите и за който изобщо се сетеше. Тя бе наясно с всичко, защото преди да умре, нейният старец бе железничар. Отведе ни до една масивна барака,  изградена от стари траверси, на една глуха линия и чукна с бастуна по ръждясалия катинар:

-         Я счупете тая пущина!

Спогледахме се. Взех едно захвърлено наблизо желязо и с един удар строших катинара. Отворихме вратите. Вътре, обвита в дебели паяжини, върху релсите стоеше проста количка, задвижвана с лост по средата. Имаше и две пейки върху нея.

-         Хайде, изкарайте я! Какво зяпате като ахмаци? – тросна се бабата и ние побързахме да изпълним заповедта.

-         И какво сега? – не се стърпя Данчо – Да тръгнем срещу влака по линията ли?

-         Че защо срещу влака? – нацупи устни бабата – Закарайте количката до релсите, дето водят от цеха за фаянс до града! Тя линията сигурно е обрасла от плевели, но все ще свърши работа.

Тримата се спогледахме. Как не се бяхме сетили?! Преди десетина години закриха единствения цех в наше село, където работехме. Правехме изделия от фаянс, които товарехме на вагони и по линия, успоредна на основната, ги карахме до града. Отдавна тази линия не се ползваше, но стоеше все още непокътната, макар  ръждясала и обрасла с тръни. В наше село цигани нямаше, затова релсите все още си бяха на мястото. Запретнахме ръкави тримата, подкарахме количката и след няма и два часа, я довлякохме до старата линия. Наместихме я върху релсите, баба Тета ни прекръсти и подкарахме необичайното си превозно средство. Вярно, трудно вървеше, докато си утъпквахме пътя. Петнадесетте километра  до града ни поизмъчиха, но когато се връщахме бе много по-лесно. Паркирахме количката до полуразрушения цех и се върнахме да си допием. Обадихме се в града, че от утре сме пак на работа и надигнахме чашите.

-         Наздраве за баба Тета! От утре ще я направим Началник – влак, по новата линия!

Вече ни спореше и пийването, и хапването. До вечерта се натаралянкахме здравата, обаче се чувствахме супер, защото спасихме БДЖ – то в наше село.

-         Момчета! – смотолеви по някое време Пецата – Дали не става, да возим и пътници на нашия влак? Единия ще продава билети, докато другите двама карат.

   Навирихме муцуни към небето и се захилихме като улави. Вече ни бе леко на душата.

 

                                                            Красимир  Бачков




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. krassko - Страхотно:)
20.03.2018 21:04
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jitanosten
Категория: Политика
Прочетен: 1427384
Постинги: 936
Коментари: 767
Гласове: 1551
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031