Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2019 11:04 - НА СВЕТЛО
Автор: jitanosten Категория: Бизнес   
Прочетен: 330 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

НА   СВЕТЛО

         Преди няколко години имах възможността и удоволствието да присъствам на фирмено празненство. Фирмата бе шивашка, работеха на ишлеме за чужбина и персонала бе около стотина жени, на три смени. Бяхме настанени в скъп хотелски комплекс, с минерални басейни, джакузита, спа – процедури и голям, разкошен ресторант. Без да имам представа за останалите фирми на територията на държавата смятам, че тази фирма бе водеща във всяко отношение. Заплатите на шивачките не бяха високи, но не бяха и като работничките във фирми със собственици гърци, италианци и други чужди тарикати. На празника всички жени получиха индивидуален подарък и всичко бе за сметка на собствениците. За мен интересното бе, че две трети от шивачките бяха млади, на възраст около тридесет години. Всички се забавляваха непринудено и аз действително се чувствах като на празник. Разговаряйки със собственика предложих да напиша нещо добро за фирмата. Все пак, не всеки ден се среща подобно нещо у нас. И знаете какво отвърна Боса…?

   Той ме изгледа с присвити очи, изпи си питието и посочи към шивачките:

-         Избери най-красивата от всичките ми работнички!

-         Защо? – не разбрах аз.

-         Просто го направи! – помоли той.

Спрях се на момиче около двадесет и пет години, с красиви кафяви очи, дълга кестенява коса и лице като на фото-модел. Дори ми стана чудно, че едно толкова красиво момиче практикува една общо взето непрестижна професия. Босът я извика и помоли да дойде с нас навън. Когато излязохме от задната страна на хотела, където бяха помощните помещения, той нареди на момичето:

-         Виолета, ако обичаш застани тук, под лампата!

Тя застана под една мощна лампа, поставена над един гараж, а Боса насочи лампата към лицето и. Извика ме до нея и посочи:

-         Виж сега! На силната светлина Виолета вече не е тъй хубава, нали? Забелязваш ли луничките по лицето, бенките под носа и до ухото? Белегът, на долната и устна иначе е невидим, но тук ясно личи! Сякаш гледаме друго момиче, а не красавицата от преди малко! Така ли е?

Кимнах съгласен, а той вежливо благодари на момичето и го отпрати при останалите. После продължи:

-         Опитвам се да бъда максимално човечен, спрямо моите работнички, но все пак сме в България! Мислиш ли, че бих успял да осигуря за фирмата си толкова поръчки и пазар на продукцията, ако всичко бе по правилата? Мислиш ли, че щях да печеля толкова, ако работех по западните, а не по нашите стандарти?

Повдигнах рамене, защото наистина не бях в час с действителната ситуация при него. Той насочи лампата нагоре и заключи:

-         Сам видя, че едно наистина красиво момиче разочарова, с насочване на силна светлина към лицето му! Можеш ли да си представиш, колко разочарован би бил, ако осветиш фирмата ми по подобен начин?

Долу горе разбрах поне една от причините, ние българите да сме на последно място по заплащане на труда, по здравеопазване, по образование и още куп други фактори. Замълчах, а Боса ме поведе към ресторанта. Там щяхме да продължим празника, защото за друго смелост нямахме….!

                                                                        Красимир  Бачков




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jitanosten
Категория: Политика
Прочетен: 1430338
Постинги: 936
Коментари: 767
Гласове: 1551
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031