Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2019 10:57 - ГОЛЯМАТА ЛИПСА
Автор: jitanosten Категория: Други   
Прочетен: 466 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ГОЛЯМАТА  ЛИПСА

         На терминал „Заминаващи“ при аерогара София и този ден имаше много хора. Малко по-встрани бяха застанали шестдесет годишен баща и тридесет годишния му син. Двамата се гледаха мълчаливо, докато очите на бащата не овлажняха. Той  ги изтри с опакото на ръката си и въздъхна:

-         Спасявай се, моето момче! Вече си достатъчно голям, за да се оправяш сам!

-         А ти? Как ще се оцелееш още пет години до пенсия?

-         Както винаги! – засмя се насила бащата – Ще се снишавам, както ни учеха някога! Само дърво на силен вятър не оцелява!

-         Добре, де! – с нескрита болка изпъшка синът – Как може в другите държави всичко да е уредено, а при нас е анархия? Защо от всички, ние винаги сме най-зле?

-         Не всичко е уредено и при тях, разбира се! И в другите държави има сериозни проблеми и неуредици, но има нещо, което при нас винаги е липсвало! То ги държи изправени, то дава смисъл на живота им!

-         Какво е то?

Бащата прокара длан по небръснатата си брада и тихо каза:

-         Елементарната справедливост, сине! При тях я има, а при нас винаги е липсвала! Когато полицаи продават наркотици, деца и възрастни умират поради липса на средства, за да се лекуват, политици и олигарси крадат милиони, за сметка на народа, а съда оправдава престъпниците,  се губи смисъла за живот при обикновения човек! И по време на социализма нямаше справедливост, и при уродливата измислена демокрация, която ни натрапиха комунистите, за да станат богаташи също! По нашите земи открай време не са зачитали държавността, защото все сатрапи са ни управлявали, а хайдутите са били на почит! И знаеш ли защо?

Синът мълчаливо го изгледа със сивите си, тъжни очи. Бащата продължи:

-         Защото още от едно време, само хайдутите са имали кураж, да се опълчат на властта! Да въздадат някаква своя справедливост! Да живеят достойно, макар и кратко! За останалите остава само да измислят песни за подвизите им! И да псуват у дома, на чаша ракия….!

-         Само справедливост ли липсва? – повдигна рамене синът.

-         Не само, но тя е най-важна от всичко! Тя създава едно общество, тя го води напред в една държава! Останалото са подробности! Ние все се съобразяваме със силните на деня, а те у нас обикновено са подлеци и дори престъпници! Навсякъде в природата най-силните, най-умните и способните водят останалите. При животните това е задължително, за да оцелее видът. За съжаление,  нас почти винаги  са ни управлявали отрепки!

-         Странно, как сме оцелели до сега като държава?

Бащата се засмя:

-         И аз понякога се чудя! Да знаеш, че инерцията е голяма работа! Но за всичко има начало и край! Краят на нашата измислена държава наближава, както и края на многото несправедливости!

-         А после? – разтвориха се очите на синът.

-         После….. не знам! Ще има нещо друго и други несправедливости! По нашата земя правдата открай време я няма! Ти върви и се опитай да успееш в големия свят! Там все пак имаш някакъв  шанс! И след време, ако можеш да си го позволиш, се върни тук! Сигурно нещата ще се променят! А животът е страшно къс, моето момче! Не си струва да го прахосваш, за шепа алчни изроди тук! Върви и не се обръщай назад! Не си струва!

Двамата отново се умълчаха. По уредбата съобщиха номера на следващия полет и пътниците се насочиха към гишетата за чекиране. Синът прегърна баща си за последно, вдигна пътната си чанта и се отправи към хората на опашката. Бащата стисна зъби и преглътна сълзите си. Той пъдеше най-скъпото, което имаше, за негово добро. Той беше обикновен,  добър човек и баща, както сина му бе свястно момче. За съжаление, в сегашна България читавите хора нямаха бъдеще!

                                                                      Красимир  Бачков




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jitanosten
Категория: Политика
Прочетен: 1430770
Постинги: 936
Коментари: 767
Гласове: 1551
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031