Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2014 10:25 - Изкуството да печелиш конкурси
Автор: jitanosten Категория: Изкуство   
Прочетен: 2434 Коментари: 2 Гласове:
2



ИЗКУСТВОТО  ДА  ПЕЧЕЛИШ  КОНКУРСИ

 

         Хубаво е да печелиш конкурси, особено когато е заслужено! В една или друга област се издигаш над всички, ставаш еталон за подражание, приятелите ти се гордеят с теб, враговете завиждат и тихо злобеят, а понякога и парици получаваш. Всичко това, ако конкурсът е справедлив, разбира се.

   В България да спечелиш конкурс, се изискват доста повече качества, от необходимите в областта, в която се провежда конкурса. Тъй като обикновено конкурсите са опорочени, често наградените се знаят, още преди да е обявен конкурса. Заслугите за получаване на призово място не са качествата или таланта ти, а приятелството с членовете на журито или предварителната ти договорка с тях. Понякога паричната награда се разделя от победителя с главния журиращ. В друг случай, победителя обещава първото място на главния журиращ / разбирай най-авторитетния от журито / в конкурс, който по-късно сам ще направи. В трети случай, награждаването ти е следствие достатъчно почерпки за твоя сметка, принадлежност към определена партия, роднински или приятелски отношения. Нерядко получаваш лидерското място, просто защото си най-подходящия, за да се натрие носа на някой истински талантлив участник. Традиция е обаче, в 90% от конкурсите, победителите да не заслужават съответната награда и почести. Всичко идва от българската народопсихология, която не позволява на никой член на жури, да посочи най-добрия и заслужил участник. Та какво ще спечели журиращия от това?! Нито пари, нито ответен благодарствен жест, нито подкрепа, когато по-късно се наложи, изобщо НИЩО! И за какво да е обективен и честен, този журиращ? Къде му е далаверата, какъв му е келепирът в крайна сметка? Та нали, ако е писател или поет този журиращ, наградения след конкурса би му осигурил творческо представяне в едно или повече населени места, където има влияние! Ще паднат парици, ще има почерпки и веселби, които ще тушират гузната съвест на този журиращ / ако изобщо я има тази съвест, разбира се /. Какво ще получи обаче журиращия, от справедливо наградения участник? НИЩО!!! Разбира се, нищо, защото единствено и само с таланта си е получил призванието, и не дължи НИЩО нито на журито, нито на който и да било!

         Все пак, да не отричаме определени дипломатически и дори бизнес-качества, на носителите на призови места в българските конкурси! За да стъпиш на най-горното стъпало в класацията, трябва да имаш невероятна амбиция, свирепа завист към истински талантливите, хъс за победа, предприемчивост, наглост, здрави лакти и други части от тялото / все пак, как се става „Мис България”, например? /. Трябва да си абсолютен гьонсурат, защото ти и всички останали сте наясно, че не заслужаваш наградата, но въпреки всичко вириш нос и се възползваш от почестите, привилегиите и целия каймак на славата. Стара традиция у нас е, да се уважават доказаните, но невкарани в затвора хайдуци. Големите таланти обикновено биват незабелязани или умишлено игнорирани до момента, в който всички – и почитатели, и врагове, щат-не щат ги признават. Защото рано или късно, те също си получават заслуженото. Жалко е, че в родината ни, те получават почести едва след смъртта си!

         До тогава, можем да наблюдаваме фарсове, под формата на конкурси, да се присмиваме чисто по български  на победителите и да смятаме това за нормално, за географските ширини, в които живеем.

                                                  

                                                                          Красимир  Бачков




Гласувай:
2



1. djani - Много си прав...
02.07.2014 23:37
Близки сме с поетесата Дела Рай. За нея железен принцип е да не участва в конкурси. Въпреки многото си издадени творби. Явно има защо...
цитирай
2. alhimik1 - Браво, Краси! Браво Бачков!
06.07.2014 13:58
Споделям на 100%, Краси!
И Джани е прав, относно поетесата Дела Рай, аз тоже не участвам, след като съм печелил анонимен конкурс...преди сто години хехехехе
Док ;~))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jitanosten
Категория: Политика
Прочетен: 1430211
Постинги: 936
Коментари: 767
Гласове: 1551
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031