Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2011 13:42 - За интернет -кочината, бисерите и свинете
Автор: jitanosten Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3012 Коментари: 10 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ЗА  ИНТЕРНЕТ – КОЧИНАТА,  БИСЕРИТЕ  И  СВИНЕТЕ

 

         Има много начини да прекараш един свободен ден. Когато обаче сядаш пред компютъра независимо, че навън слънцето грее като в Хавай или снега блести като в швейцарските Алпи, определено имаш нужда от диагноза. Само по себе си любопитството не е лошо нещо, макар някои естети да не са съгласни. Човек натрупва информация, която може да използва по-късно за себе си или другите. Проблемът е по-скоро в съдържанието на тази информация и как се интерпретира тя. Когато става дума за образователна, развлекателна, възпитателна и научна информация, всичко е наред. Навлезе ли се обаче в личния свят на някого, става опасно. Измислени или верни, от там могат да изскочат страшни тайни, гнусни подробности и слава Богу, понякога и хубави неща. Интересно защо хората биват привличани от тъмното във всяка история?

         В общи линии преди да се появят компютрите, милиони хора аналогично си пилееха времето, четейки книги. Тогава това се смяташе за проява на добър вкус, израз на интелигентност и прогресивност. Естествено имаше изключения, като великолепно описания от Сервантес идалго – Дон Кихот. Като цяло обаче човечеството не прекаляваше с четене и спазваше добрия тон, защото коментарите за книгите се правеха преди всички от литературните критици, чието мнение се смяташе за меродавно. Имаше правила, които общо взето се спазваха. След прочитането на една или повече книги, читателя си слагаше шапката и  излизаше сред природата, отиваше на работа, кино или в най-лошия случай в кварталната кръчма.  При всички случаи читателят имаше личен живот, добре скрит и пазен от очите и мислите на околните. Това му даваше самочувствие да се представя  пред останалите за по- добър, отколкото всъщност е. Понякога дори ставаше в действителност по-добър.

          Сега компютърът развали тази илюзия, тази благословена, останала в миналото идилия. Това дяволско произведение замени книгите, вестниците, телевизора, киното, телефона и още куп отделни фактори, запълващи времето на хората. Не стига това, но и по един безсрамен начин разкри, че същите тези хора не са нито толкова възпитани, нито толкова добронамерени, нито толкова цивилизовани. Като висше достижение на човешката цивилизация, компютъра показа колко ниско се намират в духовен план създателите му. Защото когато във виртуалното пространство се появи действително стойностен човек и с публикация или коментар се опита да изкаже мнение по определена тема, навалицата от комплексари, завистници и откровени глупци му се нахвърля дружно, злостно и с хъс, какъвто никога не биха използвали за добро дело.

         И тук решението е не да се отхвърлят компютрите, както някога английските тъкачи чупеха машинните станове. Изводът е, че изостаналите от високотехнологичното си произведение хора, трябва да се променят към по-добро, а това си е трудна работа по принцип. В голямата си част интернет-маниаците са просто свини, ровейки за клюки, пишещи гнусни коментари, същества без личен живот и приятели. Единствените им близки твари са хейтъри като тях самите, с чиято помощ могат да се опитат и  ДА УСПЕЯТ да омаскарят дори Исус Христос.

         Парадоксът се състои в това, че и стойностните автори както и графоманите се нуждаят от публика, от читатели и признание, както и от реклама. До момента по-комплексно изобретение от компютъра за тази цел няма. Така се получава порочен кръг. И единственият начин да не се пилеят бисери за свинете остава публикацията не в Интернет, а само в книги. Книгите  струват пари, за хейтърите те са табу, а от друга страна могат да стигнат лесно до добронамерените читатели. Така книгите отново ще си върнат загубения престиж и ще се осъществи едно естествено разделение за потребителите на информация. За свинете ще остане интернет – кочината, в която да грухтят на воля, да се калят до насита и да се радват, че не са единствени в „човешката” си свинщина.

 

                                                                                 Красимир  Бачков





Гласувай:
14


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Да, има логика...
28.08.2011 13:52
Но е невъзможно връщане назад... Възможно е обаче съчетаването на виртуалното с реалното присъствие, на интернетното и книжовното...
Не всичко тук е помия и свинщина...
цитирай
2. apostapostoloff - Още е много рано
28.08.2011 15:39
да се правят такива заключения.
цитирай
3. yotovava - Моите наблюдения са,
28.08.2011 17:13
че книгите не са изгубили позиции, а хубавите книги се котират доволно добре.
Във виртуалното пространство можеш да се самозалъгваш колкото си искаш и да си изграждаш мрежи от подръжниции да дублираш ников, но в крайна сметка оставаш в един малък затворен кръг. И ако липсва талант, не излизаш и от него.
Общо взето независимо широкото разпространение на компютрите, хората просто влизат за съвсем други неща - да гледат филм, да прочетат новини и май... толкова.
цитирай
4. valsodar - Не съм съгласен с крайното ти зак...
28.08.2011 21:08
Не съм съгласен с крайното ти заключение.
Хейтърите просто не четат книги, независимо от това, че достъпът до повечето от тях е безплатен, както в нормалните библиотеки. Така бе и навремето - да ви видял гамен в библиотека, да търси книга за прочит? Аз лично не съм.
Дори и да влезеш във форума на най-голямата безплатна електронна библиотека у нас " Моята читанка" едва ли там ще откриеш някой от персонажите описани по-горе. За което си говори и бедният им речник тук, културата им на изразяване, както и тесногръдието проявявано от тях.
Просто нормалните хора ще трябва да си изработят защитни механизми за интернет, така както навремето са си развили имунитет и срещу някои заразни болести.
цитирай
5. kite333 - Не съм много съгласна да се обобщава така.
29.08.2011 09:46
Аз в къщи си чета книгите,които искам -сериозни,класически и истински книги.
А тук намирам интересни и забавни неща,които също чета с удоволствие -в крайна сметка не всеки може да издава,но всеки пожелал може да пише на воля в нет пространството.
Колкото до свине тях винаги ги има и ще има независимо къде.
цитирай
6. анонимен - Доста глупави изводи.
29.08.2011 11:47
Хейтърите не са някакви страшилища, а съвсем нормални хора, много полезни, защото удрят по тиквите самозабравилите се "гении" в нета, свикнали да ги облизват шепа тъпаци като тях.
цитирай
7. boristodorov56 - Накратко казано:
29.08.2011 12:22
Да правим таратор вместо терор!
цитирай
8. batogo - Доста крайно, според мен. Който си ...
29.08.2011 14:00
Доста крайно, според мен. Който си обича книгите, си чете. Интернет не пречи на никого да се занимава, с каквото обича. Но помага на много хора да общуват с други хора, с които иначе няма как да го осъществят. Помага лесно да намериш информацията, която ти е нужна и по всякакви въпроси да си кажеш мнението. А това е достатъчно ценно.
цитирай
9. анонимен - Статията е точна!
09.10.2011 19:34
Всичко написано от автора си е чиста истина. Неприятно е че повишиха неимоверно цените на книгите и вече не можем да си ги купуваме както някога. А в интернет - пространството се вихрят прекалено много изроди, от които ти идва да повърнеш понякога.
цитирай
10. ok3223 - Попрекалил си.
10.10.2011 14:43
СВИНЕ навсякъде в излишък. Свестните винаги са били малцинство. Има лек. С неговите камъни по неговата глава. Така правя. Срещна ли такъв, обиди ли ме, връщам го с излишък. Трябва да се научим да се оправяме с такива галфони, да не им отстъпваме терена, интернет, който най-малко е виновен за случващото се.
Аз съм на принципа. На доброто с добро, на лошото с - двойно по-лошо.
Трябва, когато се налага, доброто да встъпва смело в бой със злото и да не се страхува от битка.
Иначе светът ще заприлича на помийна яма(натам вървят нещата), като за това ще са виновни мухльовците, които искат и чакат всичко добро и хубаво да им бъде поднесено готово на тепсия.
Не прави на другите това, което не искаш на теб да ти правят.
Интернет е незаменим източник на прясна информация, на неограничен обмен на мнения и контакти на всякакво ниво.
Не бива за 10-на дървеници да горим цял юрган.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jitanosten
Категория: Политика
Прочетен: 1430351
Постинги: 936
Коментари: 767
Гласове: 1551
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031