Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2012 14:05 - Да предпочетеш черната Златка, Митю - пищова или Лора Крумова пред проф. Вучков...?!
Автор: jitanosten Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2796 Коментари: 7 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В областта на културата през последните години в България се наблюдава един колкото странен, толкова и неприятен феномен! Това е регресът на морални и нравствени стойности и критерии, както и непонятното преклонение на тълпата пред фолк-певици, пишман-футболисти, мутри  и станали за един ден от телевизионния екран псевдозвезди. Ако се вгледаме в миналото си, спокойно можем да отбележим традиционното за нацията ни преклонение пред умните, знаещи и можещи българи. Ако в същото време обаче погледнем към настоящето, можем да изтръпнем от ужас! Защото водещата роля на училището и семейството при възпитанието, и оформянето мирогледа на подрастващите, вече е отнета от телевизията и Интернет. Погледнато отстрани, това не е чак толкова страшно, ако в държавата ни има регулаторен орган, следящ непрекъснато телевизионния ефир и интернет-пространството за нарушения. Не правя никаква аналогия с комисията от СЕМ, защото тя е по-скоро формална, а целите и са различни. Тук става въпрос за ВЪЗПИТАНИЕТО на нацията, а не за развращаването и! За това обаче е нужна преди всичко държавна политика, нещо което отсъства във всички стратегически области за дългосрочно развитие на България. Всъщност едва ли е останал българин, който да вярва на 100% в институциите, да ги уважава на 100% или да е убеден, че живее в стопроцентова държава!

         Естествено този срив на държавността е целенасочено провокиран години наред, за да се унищожи преди всичко гражданското ни общество. Да не реагира то срещу безумната корупция на всички нива  в машината на държавната бюрокрация, срещу некомпетентността на „управляващите” и всекидневните престъпления и кражби. Да могат разбойниците да „респектират” останалата част от населението, да го грабят, тормозят, „застраховат” и му се подиграват открито, поради липса на адекватно правосъдие и всякакви наказателни мерки срещу правонарушителите. Това е един сравнително бавен, но с ужасни последици деструктивен процес, плодовете на който ще берем от тук нататък. Защото когато Слави Трифонов в началото на „демокрацията” започна зомбирането на  телевизионния зрител с чалга, едва ли някой е предполагал колко вреден и непредсказуем ще се окаже този процес. Тук не визирам само нецензурните текстове в посредствените песни, а става въпрос за откритото налагане на бай Ганьовщината във всичките и форми, за бруталната агресивна простащина и наглост в ежедневието на съвременниците ни. Когато по телевизора се рекламират предавания като „Биг Брадър”, „Часът на истината” и всякакви варианти за игри на късмета, където с един есемес може уж да се спечелят без труд хиляди левове, тук става въпрос за безобразно развращаване на зрителите, за налагането и привикването им към пошлото, лошото и бездарното. Та защо децата да четат книги, като могат да влязат в Интернет и от там да си изтеглят за две секунди всякаква информация за всичко? Могат да свалят филми, концерти на звезди, да играят забавни игри. Това, разбира се е хубаво, стига да го съчетават със спорт, наука и открита комуникация между тях. Когато обаче се прави, за да се задоволяват ниски инстинкти и страсти, е пагубно! Каква разлика има между кавгата на няколко цигани в махалата и някои телевизионни предавания? Не се ли превърнаха в средища за предлагане на сеир, телевизионните ни канали? Защо трябва да ни се натрисат от екрана Черната Златка, Китаеца, Азис, Митю – пищова, братя Маргини, братя Галеви или  Трактора? Защо като образ на преуспели хора се представят нищожника Валери Божинов и Алисия? Защо в новините неизбежно на първо място се поставя черната хроника, престъпленията, катастрофите и насилията? Така ли ще моделираме съзнанието на подрастващите? Факта, че това продава е много съмнителен! Защото ако по подходящ начин се представят успели, умни и талантливи българи, това би провокирало и останалите към позитивизъм. Сега какво се получава? Като при мечо Пух – колкото повече, толкова повече, обаче простотия и безобразия, поднесени като нещо нормално от медиите.

          Последният мохикан – проф. Юлиян Вучков, все още се опитва да гради, да създава мярка и усет към красивото, доброто, но каква полза, като  прецаканите от чалгата  зрители предпочитат хилещата се ни в клин, ни в ръкав Лора Крумова или популистите Цветков и Бареков! Хората свикнаха със сеира, циганизираха се и доста от младите българи дори вече не могат да направят разлика между доброто и лошото!

         В Интернет също има интересни и полезни сайтове за култура, литература и образование. Тук спокойно могат да се посочат „Разказите”, „Книги нюз”, „Форумът”,”Хулите”,”Буквите”,”Литературен свят” и още няколко позитивни в същността си фактора. Те обаче не са толкова популярни, че да имат решаващ фактор при възпитанието най-вече на младите българи.

         Бог да го прости, баща ми някога казваше: - „Предпочитай умен враг, отколкото прост приятел!”. Днес ние предпочитаме фалша и посредствеността, защото това е резултата от двадесетгодишната инвазия на чалгата в България!




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Лъжете се в едно:
14.07.2012 19:33
целият свят се опростачи, нравстената и инетектуална деградация на цялото човечество е вече печален факт. Говоря от личен опит.
цитирай
2. godlieb - """да е убеден, че живее в стопроцентова държава!"""
15.07.2012 12:29
ДЕМОКРАТИЧЕН ТОТАЛИТАРИЗЪМ!?! ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ТВЪРД ОТ ТОТАЛИТАРИЗМЪТ НА ТОДОР ЖИВКОВ.
цитирай
3. анонимен - Вучков ?
16.07.2012 08:40
Лора Крумова, Златка, другата патка все пак са жени. А жената запазва своята вродена интересност на първично ниво, дори да е Стоянка Мутафова. ТЯ МОЖЕ! Докато мъжът на стари години ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ и заради това, когато се прави на пергишин буди само подигравки, също на първично ниво. Иначе на вторичното разумно човешко ниво и Лорите, и Вучковците не стават. Да бяха само излишни, да махнеш небрежно с ръка. Но те са и вредни за образовано общество.
цитирай
4. анонимен - Поздрави за статията!
16.07.2012 11:45
Поздравления за хубавата статия!И аз не съм забелязал освен професора друг да говори за нравствени ценности по телевизията.Вярно, че професора е доста самовлюбен, суетен и понякога изпада в смешни ситуации, но като анализатор го бива.Ако можеше по-малко да говори, сигурно щеше да казва повече….!
цитирай
5. mitaka7 - А защо автора премълчава кой е виновен за всичко?
19.07.2012 10:28
Вече и уличните Муржовци са наясно че КОМУНИСТИТЕ са виновни за унищожаването не само на културата но и на икономиката и цялата държава!
цитирай
6. анонимен - Ако..
09.10.2012 22:45
..искаш да победиш врага си,възпитай децата му!
(еврейска "мъдрост")

цитирай
7. анонимен - Вечният победител
09.10.2012 22:49
Можеш да се бориш с какъвто и да е враг и да очакваш победа,но борбата срещу
"овцата" е обречена на вечен неуспех.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jitanosten
Категория: Политика
Прочетен: 1430326
Постинги: 936
Коментари: 767
Гласове: 1551
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031