Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2009 11:58 - Добри съседи
Автор: jitanosten Категория: Политика   
Прочетен: 480 Коментари: 0 Гласове:
2



ДОБРИ   СЪСЕДИ

      Всеки ден към осем часа сутринта, българинът Росен Марков излизаше на балкона, да си пие кафето. В панелката той живееше на петият етаж, а точно над него  живееше циганинът Хасан Ахмет, който твърдеше, че е етнически турчин. Докато си пиеше кафето, Росен правеше планове за деня, наслаждаваше се на панорамата към Витоша и междувременно оставяше чашата с кафе, на парапета на балкона. Точно този момент дебнеше всяка сутрин Хасан, за да се изплюе в кафето на съседа си. Веднъж дори опита да се изпикае, но само си напръска панталона и обувките.

   Възможно е някой да помисли, че съседите се мразят и затова си пакостят. Нищо подобно! Винаги при среща, те вежливо се поздравяваха, а Хасан се информираше за здравето на кучката Джина и върви ли още Голфа на Росен. Любопитно му бе, как след повече от 200 опита да я отрови или пречука с въздушна пушка, издръжливата като Голфа кучка, все още оцеляваше. Колата бе по-неустойчива на среднощните му набези, когато Хасан и дупчеше гумите, хвърляше цели тухли от шестия етаж върху нея, но въпреки това тя вървеше сравнително редовно, макар и в доста окаян вид. Когато откъм апартамента на Росен се чуеше да работи пералнята,Хасан изтърсваше торбата на прахосмукачката върху един вестник и щом отдолу простряха прането, то биваше опръскано с прах и боклуци. Въпреки всичко, Росен и съпругата му не се оплакваха и нито веднъж не се скараха със съседите си. По тоя повод Хасан казваше на приятелите си от циганската махала – „Прости българи, брей! Търпят всичко и мълчат като дупета! Заради тях сме на тоз хал в държавата! „

 Дори когато шестте деца на Хасан, за осемнайсети път наводниха апартамента и водата протече през полюлея на Росен отдолу, простият българин само рече:

-         Стават такива работи, съседе! На всеки може да се случи.

Онемял от извънземното търпение на Росен, Хасан само  поклати глава и отиде да се напие с другарите си в циганската махала.

-         Туй не е човек, а шейтан! – вместо тост каза навъсен той и гаврътна водката на екс. Най-дъртия от тумбата циганори, които пиеха за сметка на Хасан, поклати мъдро глава:

-         Може би затуй имат държава българите! Щото сичко търпят!

Късно през нощта, когато  кьоркютук пиян Хасан се прибираше в къщи, той спря до Голфа на съседа си, за да го препикае както всеки път. Когато пусна струята и тя обля колата, изведнъж ток удари Хасан и той излетя встрани. Последица от случката бе изгорялото пръскало на Хасан и невъзможноста да вдява жена си както винаги. След няколко дни двамата съседи пак се срещнаха случайно, пред  входа на блока. Росен както винаги любезно поздрави, а Хасан тъжно го изгледа и призна:

-         Комшу, аз много пъти правех глупости и ти си мълчеше. Сега що ме наказа тъй, че живот за мене вече да няма?

-         Не знам, съседе! На всекиго може да се случи!

На другата седмица Хасан се премести в циганската махала. Със съседите там, можеха да си плюят не само в кафето, но и в лицето, и това  бе в нормите на приличието. И макар пръскалото на Хасан да не работеше и жена му уж все невдяната седеше, някъде към десетият месец след преместването, им се роди седмо дете. По този случай Хасан внимателно огледа всичките си съседи и каза:

-         Сяка жаба да си знай гьола!

  След около година, Росен и Хасан се срещнаха случайно в града, но Хасан си обърна главата и не поздрави. През джоба на панталона си, се здрависа с изгорялото си пръскало и въздъхна тъжно. Беше разбрал, че и търпението на гражданите в една държава си има граници.

                                                                     Красимир  Бачков




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jitanosten
Категория: Политика
Прочетен: 1430763
Постинги: 936
Коментари: 767
Гласове: 1551
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031