Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2010 15:24 - Двата мириса на кюфтето
Автор: jitanosten Категория: Политика   
Прочетен: 775 Коментари: 1 Гласове:
4




 

ДВАТА  МИРИСА  НА  КЮФТЕТО

   От съседите замириса вкусно на пържени кюфтета. Приготвяха ги с повече лук, точно както ги обичах. Откъде се бяха научили тия български турци да ядат свински кюфтета не знам. Факт е обаче, че ги правеха с мерак, защото всеки път събуждаха апетита ми, независимо какво имаше на собствената ми маса. Странно, но те и яйца си боядисваха за Великден! Излизаше, че не са толкова ограничени и зависими от религията си. Може би имаше значение и факта, че и двамата бяха вишисти, работеха и живееха в голям град, далеч от сатанинския вой на ходжите от джамиите. Доказано е, че колкото по-малко е населеното място където живеят предимно мюсулмани, толкова по-лесно се манипулират на религиозна основа. Особено когато са бедни и необразовани. Моите съседи са интелигентни турци и често си говорим за неща, които еднакво ни дразнят в държавата. Забелязвам обаче  тяхното спокойствие, дори спрямо най-болезнените проблеми. Аз се паля и дори ругая управляващите, докато те коментират учудващо трезво, независещи от излишни емоции. Дали това, че са турци ги възпира да хулят като мен политиците? Дали се смятат повече турци отколкото българи и затова са спокойни  за бъдещето си, в една несигурна утрешна България? За тия неща не върви да ги питам направо, защото е в разрез с добрия тон. Обаче когато минавам под терасата им и подхвърлям на Хамред, че е страхотна готвачка, тя просто се усмихва и ми подава малко, набучено на вилицата кюфтенце. Аз го приемам не с мисълта, че е отровно а, че елементарната човещина не разделя хората по етнос, религия или цвят на кожата. Тя не може да се купи или открадне за съжаление, защото иначе щяхме да имаме най-благородните политици, мутри и „бизнесмени”.

   Не съм вкусвал депутатско кюфте, но не бих го предпочел пред малкото кюфтенце на съседката ми. Предполагам, че ще мирише на власт, безнаказаност и корупция.

    Има неща, които с реклами и сладки приказки не могат да те излъжат. Има и такиво хора. И докато от екрана на телевизора и страниците на вестниците ни поучават все едни и същи, досадили до смърт на всички политически мутри, не виждам как живота в родината ни би се подобрил. Трябва да питам съседите си как мислят, докога ще ги търпим още тия паразити. Интересно какво ще ми отговорят!        

 Красимир  Бачков



Тагове:   мириса,


Гласувай:
4



1. nezir - Гагаузи
21.08.2010 00:58
Вероятно става дума за гагаузи - турци с християнска религия?!? Във Варненския край има цели села такива...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jitanosten
Категория: Политика
Прочетен: 1449768
Постинги: 939
Коментари: 768
Гласове: 1551
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930