Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2012 13:18 - Ненужната нам свобода
Автор: jitanosten Категория: Политика   
Прочетен: 795 Коментари: 0 Гласове:
2



НЕНУЖНАТА  НАМ  СВОБОДА

 

 

  Свободата да говориш каквото искаш, също е свобода. По улицата обаче върви градския луд, обижда и псува всички наред. Хората не му обръщат внимание, но го слушат с любопитство. Понякога той казва неща, които самите те биха извикали на глас, ако не бяха „нормални” българи. Като такива те се държат подобно на него, но във форумите. Там коментарите им са далеч по нелицеприятни, от тези на душевно болния човек. А душевно здрави ли сме ние като нация?

         И от свои, и от чужди вече се разбра, че свободата е ОТГОВОРНОСТ, която ние не можем да носим. Да оплюваш някого без основание, да псуваш по форумите е признак най – вече на безсилие, на завист и паталогична комплексарщина. По този начин само показваме колко неизличимо болна е нацията. Казват, че така се „изпускала парата”, за да не се стигне до по-радикални действия. А защо ТАКА трябва да изпускаме парата и защо да не приложим, и радикални действия, ако се налага? Не съм чувал докторите да са заменили скалпела, при отстраняване на тумор с магия или псувня. Но ако погледнем обективно, обстоятелствата не може да са различни, след като в държавата 45 години минаха като пародия на социализъм, а последните 21 – като пародия на демокрация и капитализъм. За съжаление у нас и социализма бе наложен насила, и „демокрацията” също, при това от едни и същи хора, сбрани в определена партия с кърваво - червен цвят. Фалшът бе ужасен и при единия, и при другия социален строй, но най-ужасното бе, че ние свикнахме с него и вече го приемаме като нещо съвсем нормално. Така, когато в действителност се налага да протестираме срещу една или друга несправедливост, ние си стоим у дома и не реагираме като общество. После се сърдим, че ни лъжели, че ни крадели, че ни манипулирали и правели на глупаци. Не разбираме, че сме такива, щом зяпаме безотговорно на безобразията в държавата. Единственото за което не се сещаме, е да погледнем към себе си и нашата отговорност   да се случват нещата така, както ги искаме.

         Всеизвестно е, че  у нас се говори повече от необходимото, за сметка на действията, които са по-малко от минималното. Поговорките : - „Кучето си лае – керванът си върви!” и – „Преклонена глава сабя не я сече” обслужват само интересите на олигарсите, политиците и корумпираните държавни служители, и показват колко летаргично спи народа. По един или друг начин се налагат в мисленето на хората, за да свикват те с мисълта, че от тях нищо не зависи. – „Това го знаят и децата!” и – „ Известни изтъркани истини да се повтарят няма полза” е шамар в лицето на свободомислещите хора, на тия, които се опитват да сръчкат духа на пълните кореми с празни сърца. Че се влиза в противоречие, когато наближат избори няма значение за манипулаторите. Тогава се призовава куцо и сакато да гласува, защото видите ли, гласът им бил от значение и определял бъдещето на държавата. Вярно, от значение е, но само за сатрапите в България. След като едни и същи мераклии за управляващи, обединени в определени партии, са се проваляли по два и дори по три пъти, кой дявол ни дава право да гласуваме отново за тях?! Толкова неспособно стадо ли сме, че да не можем да създадем дори партия да е, но ИСТИНСКИ ОТСТОЯВАЩА интересите на народа, а не за безобразно крадене  от шепа тарикати? Защо не се учим от грешките си и защо сами се правим на балъци? Не може ли ако вчера днешните балъци са пускали с ръката си  бюлетина за определени мошеници и дори са им ръкопляскали на речите, със същата тази ръка утре не хванат сопата, и не потърсят площадна справедливост? Ако ТАЗИ държава обслужва интересите преди всичко на шепа крадци, защо ни е тя? Ако свободата ни стига само за да се псуваме един – друг по форумите в интернет, защо изобщо ни е тя? В действителност ние си оставяме поробени от примитивни крадци и експлоататори, щом работим за тях и ги търпим безропотно. НЯМА  ТАКАВА СВОБОДА, при която корема да е пълен, а душата  празна! Ние не сме свободни хора и никога няма да бъдем такива, докато мерим всичко в евро, долари, злато, петрол и други користни мерни единици. Кога последно сме се събирали по улиците или на площадите, за да се радваме на нещо различно от Нова година? Струва ми се през лятото на 1994 година. Сега и това нямаме, просто защото нас самите ни няма като общество и граждани!

                                                                              Красимир  Бачков




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jitanosten
Категория: Политика
Прочетен: 1431397
Постинги: 937
Коментари: 767
Гласове: 1551
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031