Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2012 11:24 - За слабостта на думите български
Автор: jitanosten Категория: Политика   
Прочетен: 1608 Коментари: 2 Гласове:
3



За  слабостта   на   думите   български

 

       Когато думите не се покриват с дела, езика умира. Безкрайните обещания на „другарите” през социализма, за идването на „светлото бъдеще” имунизираха българите спрямо всякакво бъдеще. Ако по онова време в „Работническо дело” ги поздравяха с „Добър ден!”, те се прибираха у дома и лягаха да спят сигурни, че вече е дълбока нощ. Диалог между управляващи и народ липсваше или ако трябва да се представи, той изглеждаше по следния начин: - Къде отиваш може би? – На работа едва ли не. Или – Отивам да заминавам и като се върна пак ще дойда!

         След „прехода” лъжите и манипулациите нараснаха  в геометрична прогресия. Освен от политиците, народа продължи да бъде мамен още от мутри, търговци, бизнесмени, олигарси и пр. нагла и безскрупулна сган. С всеки ден думите олекваха повече. Така се стигна до момента, когато най-големия празнословец в държавата бе обявен за неин президент. Той изнесе десетки уроци на плебса, как може да говори с часове, без да  казва нищо съществено. С особен интерес хората следяха речите му всяка Нова година, различното между които бе само цифрата на следващата година.

         От чужбина дотърчаха крадливи сатрапи с цел, да се оправят за 800 дни. Е, оправиха се. Добре, че връх „Мусала” не можа да бъде изнесен като дървесината от горите ни! Така, в продължение на години чужди и наши кръвопийци влякоха, крадоха и източваха държавата и народа, все едно утре нямаше да я има България.

         Междувременно българският език се обезцени до такава степен, че в общини като Кърджали, Разград, Джебел, Дулово и др. се заговори на турски. Тия, които говореха български оставаха без работа, социални помощи и всякакво внимание. И това ставаше със знанието на всички правителства в държавата. В други градове кандидатите трябваше да владеят минимум един – два западни езика независимо, че желаеха да работят като продавачи, шофьори или бензинджии. Българският език не се смяташе за нужен, не бе престижен и сигурно затова обявите в Интернет и вестниците започнаха да излизат на английски, имената на хотели, ресторанти и магазини също започнаха да бъркат на хората в очите с латинските си знаци. Българското слово девалвира дотолкова, че извисени на литературната вълна от мръсна пяна, забърбориха плутове и плутеси, в едно безкрайно словоблудство. Бездарните им творения бяха издавани с държавни пари, превеждани на чужди езици и в крайна сметка непрочетени,  и нечути от никого.

         Думи, думи, думи без мярка, без смисъл и значение, просто защото се превърнаха в един от многото паразитни шумове край нас. Умните хора по принцип говорят малко, но точно и казват повече, отколкото си очаквал. Лъжците и мошениците ще те заринат от словоизлияния, без грам истина или полза от казаното. Стана модерно в Интернет да пишат знайни и незнайни дописници, публицисти, журналисти, наблюдатели, статистици и какви ли още не мераклии да си видят името, в по-голям форум от една селска кръчма. Коментарите под въпросните статии няма да коментирам! Там се вихрят такива словесни невъзможности, каквито бедния Отец Паисий ако види, ще изскочи от гроба и ще хукне да бяга колкото може по-далеч от земите български.

                                                                                  Красимир  Бачков




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Категорично съм съгласна с горе...
05.04.2012 13:19
Категорично съм съгласна с горенаписаното, много е вярно за жалост. Народ, който все по-рядко цени родния си език и най-жалкото е, че по нищо не личи, че се трогва от неграмотността на младото поколение!
цитирай
2. mitaka7 - Имаше едно стихотворение
05.04.2012 17:16
Дъра - дъра -два чадъра, дъра - дъра, още пет, дъра - дъра -дъра -дъра и това било поет! Научихме се да приказваме като маймуни, без да казваме нищо. Също като Гоце - триперо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jitanosten
Категория: Политика
Прочетен: 1443317
Постинги: 938
Коментари: 767
Гласове: 1551
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930