Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2014 10:02 - Тъжните размисли на един учител
Автор: jitanosten Категория: Политика   
Прочетен: 1508 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ТЪЖНИТЕ  РАЗМИСЛИ  НА  ЕДИН  УЧИТЕЛ

 

        С всяка изминала година, все по-трудно се работи с учениците. Причините са много и голяма част от тях са в отдавна остарелия Закон за просвета, делегираните училищни бюджети и ниския брой подлежащи за обучение. Това обаче са фактори, които могат да се променят към добро по-бързо или бавно, в зависимост от управлението на държавата. Притеснително е другото, което вече не зависи от нас и където са нанесени невъзвратими поражения – възпитанието, и оформянето модел на поведение у подрастващите, от страна на семейството! И тук искам да подчертая, че не визирам всички семейства, а само тези, в които чалгата е нанесла пораженията си. Не става въпрос за музиката, а за начина на живот, за начина на мислене или по-скоро за отсъствието на мисловна дейност, за сметка на повтарящи се първосигнални инстинкти и действия.

        Когато в класа попаднат едно или повече деца, живели в семейства, където има липса на морал, нравствени и естетически критерии, където се признава единствено правото на по-силния и не важат никакви категории на цивилизацията, настъпва срив на дисциплината и учителя няма инструмент, с който да наложи спазване на училищния правилник и задължения на учениците. Децата отказват да признаят волята на учителя, защото у дома си те са слушали многократно, как родителите им са обиждали учителите и училището, със или без причина. Те започват да опонират на учителя, да се карат с него, да плачат или налагат своето, защото виждат, че са защитени, а той не е. В крайни случаи, те прибягват до измислици и лъжи, за да компрометират учителя, който си е позволил да въдвори ред и справедливост в класа. Децата знаят, че в каквато и  ситуация да изпаднат, ще бъдат защитени от своите родители и дори порочната в момента образователна система, а потърпевши в крайна сметка ще се окажат учителите им. Това им дава кураж да вършат явни и скрити нарушения, да не изпълняват задълженията си и да се подиграват на учителите си. Изпаднал в проблемна ситуация учител, намерил насреща си две – три подкрепящи се, устати и невъзпитани деца, може да провали не само часа си, той може да провали кариерата, здравето и живота си! Изводът не е пресилен, защото има достатъчно примери за такива учители в България.

        Учениците – чалгари, огледални отражения на своите родители, рушат дисциплината и устоите на образованието, като пречат и не допускат учителите да проповядват своята възпитателна дейност. В момента една голяма част от учителите, се ограничават единствено и само в преподаване на конкретния учебен материал по предмета. Превръщат се в преподаватели, защото да бъдат учители пречат образователната система, ръководството на определено училище, родителите и част от учениците. Така вместо ред и дисциплина, в училище се настаняват хаоса и анархията, придобиването на знания вече не е приоритет, а учителската професия с основание девалвира. Друг е въпросът, че не всички учители вече са на нужното ниво и като хора, и като преподаватели! А когато една нация няма добро образование и възпитание за децата си, по-бавно или по-бързо, тя е обречена на забрава и изчезване!

                                                      Красимир  Бачков




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jitanosten
Категория: Политика
Прочетен: 1430221
Постинги: 936
Коментари: 767
Гласове: 1551
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031