Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2015 20:22 - Бай Ангел и дяволите
Автор: jitanosten Категория: Политика   
Прочетен: 1524 Коментари: 0 Гласове:
2



Бай  Ангел  и  дяволите

        

         Като стар член на партията, бай Ангел имаше много привилегии. В клуба на пенсионерите му се полагаше стол, на който да седи, в кварталното магазинче му запазваха вестник „Трета възраст”, от пазара можеше сам да отбира плодовете и зеленчуците, а в автобуса показваше партийната си книжка, вместо карта. Тази година обаче смениха фирмата за градски превози с нова и още при първото си пътуване пенсионерът бе принудително свален от автобуса. Както винаги той показа червената си партийна книжка, кондуктора я взе, огледа я и се изсмя:

-         Да беше жълта книжка за луд, по-щеше да мине, но с тоя боклук, слизаш на следващата спирка!

-         Ай сиктир, бе келеш! – запени се бай Ангел  - Аз като съм издигал основите на тази държава, ти още не си бил проектиран!

-         Прав си, дядка! Но това не значи, че ще се возиш на аванта!

-         Баба ти е дядка! Ти знаеш ли аз кой съм? Чувал ли си за бай Ангел – героя на социалистическия труд?

-         Не знам и не ме интересуват древни артефакти!

-         Аз съм героят Ангел, бе пичлеме!

-         А  аз съм обикновен дявол, дядка! Хайде, друм да те няма! – Вратите на автобуса се отвориха и пенсионерът получи начална скорост с един шут отзад. Отзовал се непредвидено на нежеланата спирка, той видя две баби как се подсмихват. Това съвсем му вдигна кръвното и след като пет минути псува  контрольора, демокрацията и безобразната държава, си тръгна обратно към дома. Цяла нощ не спа, проклинайки дявола – кондуктор, а на сутринта с магарешко упорство зачака първия автобус още по тъмно. Кондукторът този път бе друг, но явно запознат със случая, му прибра партийната книжка и на следващата спирка я изхвърли през отворената врата. Това принуди стареца сам да слезе, а отвътре кондукторът му помаха с ръка:

-         Поздрав от дяволите, бай Ангеле!

Вървейки пеша, бай Ангел се дотътри до масивната кооперация на бившия главен секретар на партията. Чинно почака два часа, партийния велможа да закуси и едва тогава бе приет в апартамента му. Крайно възмутен, обясни безобразията на кондукторите от новата фирма за превози и внесе предложение:

-         Обадете се там, където е нужно, за да им вземат разрешителното на тия дяволи! Да останат без работа, та да ги видя аз, на кого ще се подиграват тогава! Едно време такива веднага ги пращахме в „Белене” или „Скравена”, да нахранят прасетата! Сега са се разпищолили като дерибеи!

-         Изтървахме юздите, Ангеле! Няма управия вече! Нищо не мога да направя за тебе! Съжалявам!

Старецът си тръгна съкрушен и отчаян. Щом бившият главен секретар не можеше да стори нищо, значи наистина бе зле тая държава! Това обаче не го отказа, всеки следващ ден да отива на спирката, да се качва на автобуса и да бъде принудително свалян. Нямаше нужда да пътува никъде, но той се бореше за принципа. Откъде накъде, щяха да го приравняват с останалите прости пенсионери него, ГЕРОЯТ на социалистическия труд?! Как така щяха да му отнемат привилегията на безплатно пътуване?! Това се превърна в шоу, което останалите пътници наблюдаваха с интерес и очакваха с нетърпение всеки ден. Кондукторите искрено се забавляваха, докато един ден …… стареца не дойде на спирката. Кондуктора задържа автобуса две минути, но бай Ангел отникъде не се появи. Една възрастна жена осведоми всички:

-         Героят снощи умря! Пресели се при дяволите в ада! Днес по обяд му е погребението. Обаче на гробището има запазено централно място! И докато беше жив, и като умря, все  си остана с предимство! – завистливо изпъшка тя.

   На погребението на бай Ангел присъстваха две далечни негови братовчедки и кондуктора, който не беше на смяна. Уважението към героя бе свършило, както и всичките му привилегии.

 

                                                           Красимир Бачков




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jitanosten
Категория: Политика
Прочетен: 1427635
Постинги: 936
Коментари: 767
Гласове: 1551
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031