Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2016 17:11 - До един стар Мерцедес
Автор: jitanosten Категория: Политика   
Прочетен: 691 Коментари: 0 Гласове:
2




До един стар Мерцедес

        

         Прадядото на рапъра  Боги бе абсолютен бедняк. Преди да го вземат войник, бе чирак на Цанко – бъчваря  и дялаше дъски с една стара тесла. След войната, от всички мъже в селото се прибра само той. Бе оцелял, скрит под тялото на застрелян свой земляк. През нощта се измъкна и пеша се прибра, вървейки почти цял месец. Пожела да се ожени за Деспина – дъщеря на среден чорбаджия, собственик на стотина декара земя, но му бе отказано вежливо. – „Всяка жаба да си знае гьола!” – тихо, но твърдо рече бащата на Деспина, а Богдан си прехапа езика от яд. Той реши да отмъсти за оскърблението и няколко седмици след това, на четиринадесети юли  издебна, и претрепа с кол в полето  родителите на Деспина, които се връщаха от пазар в близкия град. Прибра мешинената кесия на чорбаджията и с няколкото окървавени жълтици си купи първите десет декара земя. От мъка Деспина се поболя и скоро умря. Преди да си отиде, тя прокле убиеца на родителите си. През следващите три години Богдан успя да купи още двадесет декара земя и започна да гледа отвисоко на хората. Тежко стъпваше, бавно говореше, но кой знае защо, никой от съселяните не му оказваше нужното уважение. И докато новоизпеченият чорбаджия се чудеше, да продава земята и да се мести в града или да купува нови земи, дойде девети септември и национализацията. Видял нови възможности, за да впечатли всички наоколо, той пръв  предаде доброволно земята си и се записа в партията. И без това не му се нравеше усилната селскостопанска работа. Скоро го направиха партиен секретар и се премести в града. Бе назначен за малък началник в един завод, където успя да прилъже бедно селско девойче и набързо се ожени за него. Роди им се син, когото също кръстиха Богдан. Следващото лято, по време на една буря светкавица уби Богдан  и така остана само малкият. Закрилян от партията, той отрасна ако не в излишества, то поне в достатъчност за всичко. Учи в най-добрите училища, подариха му апартамент и го назначиха на добра работа. Другарите дори му уредиха и съпруга. Когато се роди неговият син, го кръстиха на дядото – Богдан трети. Случи се така обаче, че вече бе дошла демокрацията, наложена също от „другарите”. Малкият Богдан бе своенравен и зъл по характер. Напук на родителите си започна да се занимава с кражби на коли от малък. Слушаше рап и скришом искаше да стане ди джей в някоя дискотека. До там стигаха най-смелите му мечти. Като изкара криво – ляво училище стана наркотрафикант и без да се усети – върл наркоман. За няколко години профука всички спестени пари от родителите си, продаде им апартамента и ги прати в старчески дом. Самият той спеше в една стаичка, зад бара в дискотеката, където работеше. Бе сбъднал единствената си мечта. Един ден, останал без дрога, пари и никой до себе си, той се сети за земята, останала от прадядо му. Набързо я продаде на безценица и купи с нея един стар „Мерцедес”.

         И тук се затвори веригата, сключена от прадядо му, с убийството на невинните родители на Деспина и нейната черна клетва. Пиян и дрогиран, една сутрин рапърът  Боги  запали  „Мерцедеса”, за да отиде до морето. Бе точно четиринадесети юли и слънцето напичаше жестоко още от сутринта. Малко преди стръмните завои над село Батова, заваля силен дъжд. Макар и стар, „Мерцедесът” возеше добре и бързо. Навлязъл в първия завой  Боги дори не разбра, как колата се отлепя от асфалта и полита към пропастта. Така съдбата докара успехите на три поколения, до един смачкан до неузнаваемост „Мерцедес” и още по-размазан човек вътре.

         Нямаше кой да погребе рапъра, нямаше кой да го оплаче. Отново се погрижи партията.  Двамата, служебно ангажирани за погребението пенсионери хвърлиха по две шепи пръст над евтиния ковчег и се спогледаха.

-         Ей, не останахме, бе! – тъжно въздъхна единият. – Дето старите мрем като мухи, ами и младите гинат! Съвсем ще се затрием!

-         Така е! – поклати глава в съгласие другият – Но, така е, като се юрнаха всички „Мерцедес” да карат!

       Кой знае защо, двамата цигани – гробари широко се ухилиха. Те бяха неграмотни и глупави, но интуитивно усещаха, че в природата  и живота на хората, нищо не е случайно.

 

                                                                              Красимир  Бачков




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jitanosten
Категория: Политика
Прочетен: 1430430
Постинги: 936
Коментари: 767
Гласове: 1551
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031