Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2021 23:07 - Как Миро Мършата лапна бизнес за милиони срещу 950 лева?
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 679 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image ДнесМнения Как Миро Мършата лапна бизнес за милиони срещу 950 лева? imageот admin на 13.06.2021

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов тихомълком стана собственик на бизнес, оценяван на милиони левове. Далавераджията, известен известен с нелицеприятното прозвище Миро Мършата заради тонове внесени старо месо от Ирландия, завъртял поредната схема, разкри Narod.bg.

Любопитно е, че самото придобиване струвало на ексминистъра на ГЕРБ скромните 950 лв., оказа проверка на „Уикенд“.

Толкова пари Найденов плаща, за да придобие 95% от акциите на неизвестната фирма „Мипсима“. Неин основател е някой си Димитър Петров, родом от зачукано село в Странджа. До появата на Миро Мършата „Мипсима“ не развива почти никаква дейност. През годините тя декларира ту 1000 лв. печалба или пък е на загуба с десетина хиляди лева. След сделката нещата рязко се променят. Буквално за няколко месеца оборотът рязко скача на космическите за нейният скромен мащаб 147 000 лв.

Далеч по-интересно освен повишените сума е друго. Скромната наглед „Мипсима” се оказва собственик на много други фирми, развиващи бизнес в земеделието за милиони левове. Така на практика срещу едва 950 лв. техен основен собственик става Мирослав Найденов. По една случайност голяма част от дъщерните фирми на „Мипсима“ в миналото са замесени в скандали за пари с управляваното от Найденов земеделско министерство.

По това време сред техните собственици е сърдечната тръпка на Миро – Кристина Спасова, заради която той заразя съпруга и деца, или хора, които неофициално се сочат в медиите за негови подставени лица. Самият Найденов, докато бе министър, отричаше да има връзки със собствеността. Или поне докато не се появява изневиделица като собственик на „Мипсима”.

Първата от поредицата дъщерни фирми е „Бългериън Мениджмънт Енд Маркетинг Къмпани”. Тя е създадена през 2013 г., от земеделецът Димитър Младенов. Още тогава сред управителите е любовницата на Найденов – Кристина.

Босът Младенов също, оказва се, е близък до тогавашният министър. Връзката лъсва покрай създадения от него завод за преработка и консервиране на диворастящи плодове и гъби в Берковица. Той се води на фирма „Био Ем ди”, която има и земеделски земи за около един милион лева. Скоро след откриването през 2011 г. на посещение в предприятието идва лично земеделският министър. „Беше ми интересно как работи едно такова предприятие. Това е пример за успешен бизнес в беден район, който трябва да се развива”, коментира тогава Мирослав Найденов.

Освен чисто любопитство вероятно има и друга причина за разходката на министъра. Няколко месеца след това 26% акциите на завода се озовават в ръцете на любовницата му Кристина Спасова. По това време атрактивната мадама вече е обект на сериозен медиен интерес. Повод е скандално спечеленият от фирмата на 25-годишната красавица „Кей Ем Ком” договор за създаване на „Фейсбук” и „Туитър” профили на Програмата за развитие на селските райони на стойност 50 000 лв. Любопитно е, че самата фирма е с капитал 2 лв , а Кристина я регистрира едва 4 дни след като напуска работа като пиарка в Държавен фонд „Земеделие”, пряко контролиран от Найденов като министър.

Няколко месеца след като взема акциите от завода, чаровната Кристина си купува два огромни апартамент в София за 507 хил. лв., и то без ипотека. Техен продавач е една от големите агрофирми. През 2011 г. фирмата бе атакувана от земеделският министър Мирослав Найденов, че влага прекалено много химия в продуктите си. В последствие министерските критики рязко секнаха.

Покрай скандалите с любовните афери съпругата на Найденов подаде молба за развод и го изгони от общото им жилище. Миро не остана дълго бездомен, а моментално се настани в апартаментите на любовницата си.

Оказва се, че бизнес връзката Спасова-Димитър Младенов продължава и при вече споменатата „Бългериън Мениджмънт Енд Маркетинг Къмпани”. След множество перипетии и под вещото управление на любовницата на Миро Найденов, той накрая се оказва неин съсобственик, чрез купената от него за 950 лв. фирма „Мипсима”.

Реклама

В случая сделката е повече от изгодна. Самата фирма според финансовите си документи има неразпределена печалба за близо 1 млн. лв., което значи, че техен бъдещ получател ще е и Мирослав Найденов. Отделно още толкова са раздадени като заеми на дъщерни фирми, които също трябва да се върнат и преведат по сметките на собствениците.

Освен милиони по сметките си, „Бългериън Мениджмънт Енд Маркетинг Къмпани” е едноличен собственик на още две фирми – „Итерум” и „Био Ем Ди Фарм”, чиято история също е свързана със скандалите по време на министерския мандат на Миро Найденов.

Първата от тях – „Итерум” при учредяването си с капитал от 2 лв. от любовницата на Миро Кристина Спасова носи името „Кей Ем Ком”, а в последствие прекръстена и на „БММС”. Двукратното преименуване далеч не е случайно, обясняват запознати. Именно чрез тази фирма под името „Кей Ем Ком” Спасова печели вече споменатият скандален договор с  Програмата за развитие на селските райони, купува акциите от завода за замразяване на плодове и двата огромна апартамента в София.

Преименуването й на „БММС” съвпада с приключилата без резултат прокурорска проверка за внезапното забогатяване на красавицата Кристина. С второто си име фирмата на Кристина през 2013 г. печели и проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Срещу усвоените 348 000 лв. тя организира няколко семинара за „безопасност и здраве при работа” за служители на Главната инспекция по труда към социалното министерство.

По същото време министерската метреса продава фирмата си за 2 лева на „Бългериън Мениджмънт Енд Маркетинг Къмпани”, която днес чрез описаната по-горе поредица от фирми се контролира от Миро Найденов. Така формално от 2013 г. Кристина няма нищо общо със скандалното дружество, но след сделката на нейният възлюбен Миро Найденов всичко отново се връща в „семейството”.

Към днешна дата „Итерум” не развива почти никаква дейност. За сметка на това има пари по сметките си и имоти за над 1 милион лева. Голяма част от средствата са раздадени като заеми на дъщерни фирми. Сред получателите на кредитите е и построилата завода за замразени храни „Био Ем Ди”, която бе спомената по-горе. Днес сред собствениците на „Био Ем Ди” вече не фигурира налелият милиони в оборудване бизнесмен Димитър Младенов.

След множество сделки с акциите, включващи любовницата на Миро Найденов и близък до олигарха Миню Стайков – лице, което се грижи за лозята му, тя вече е еднолична собственост на „Итерум”, която през описаната по-горе серия фирми се контролира от бившият земеделски министър. Според последният си финансов отчет нейните активи, включващи пари по сметки, сгради, земи, машини и оборудване, са за над 8 млн. лева.

Макар и богата фирма, преди година собствениците на „Био Ем Ди” преценяват, че не могат да обслужват един свой кредит.

За това и босът Миро Найденов взема решение фирмата да се раздели с част от своето имущество. То е прехвърлено на създадената през лятото на миналата година „Био Ем Ди Фарм”. Тя от своя страна е еднолична собственост на описаната по-горе „Бългериън Мениджмънт Енд Маркетинг Къмпани”, контролирана от Мирослав Найденов. Срещу задължението да погасява кредита, компанията получава близо 2000 декара земеделски земи, солидна бройка крави и биволи, трактори, камиони, машини за балиране, млекопровод и друга техника за стотици хиляди левове.

Данъчни проблеми за любовницата

Към днешна дата от мощната бизнес империя на Кристина Спасова не е останало нищо. Любовницата на Мирослав Найденов е собственик само на една фирма – „София уърлд трейд център”. Там съдружник и е турският гражданин Мирзе Шимшек. От няколко години компанията на Кристина не развива никаква дейност, а акциите и са запорирани от данъчните. Поводът е дело за неплатени налози към държавата, чийто размер не се уточнява. Според запознати сумата е солидна и е натрупана покрай рязкото забогатяване на чаровната дама.

https://narod.bg




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19705238
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031