Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2009 11:39 - "Стани богат" в България
Автор: jitanosten Категория: Забавление   
Прочетен: 894 Коментари: 2 Гласове:
2



„СТАНИ  БОГАТ”  В  БЪЛГАРИЯ

    Хасан можеше да чете на български, но не можеше да пише, говореше турски, но бе циганин и много му се искаше да е богат, но го мързеше и не му се работеше. Затова реши, че за да постигне целта си, трябва да използва нетрадиционн  форми за забогатяване. От много лежане пред телевизора разбра, че една жалба до съда в Страсбург, може да се окаже решителният момент, за преврат в живота и финсовото му състояние. Той трябваше да намери за какво да осъди държавата, а после тя да му плати много повече, от тия 400 – 500 лева месечно, дето ги вземаше за дванайсетте си чавета. А не му ли пречеше в действителност държавата, да стане богат? Бяха измислили някакви закони, според които бедният циганин не трябваше да краде, не трябваше да мами старците и дори да проси. Че каква по-голяма пречка  от това, да стане богат? Значи ВЕЧЕ му бяха нарушили правата и той трябваше да вземе мерки, за да поправи грешката.

    За да има основание за оплакване обаче, реши да издигне паметник на загиналият геройски ром. Факта, че такъв ром нямаше и всички бяха загинали, я като изпържени пилета по стълбовете за високо напрежение, я като застреляни, при самоотбрана от ограбени собственици на имоти,беше без значение. Те циганите и държава нямаха, но ето че България се отнасяше към тях, по-добре и от родна майка. Той да сложи паметника, а те нямаше начин да не реагират против това. Въодушевен от идеята, с помоща на още двама роми, Хасан отряза жиците, свързващи едно малко селце с града и от тях сътвори фигурата на героя. Върху телената конструкция надянаха панталони, риза и кепе, всичките втора употреба и се получи съвсем същ ром. За по-голяма достоверност, вместо лице поставиха стар, огорял тиган. Така полученият паметник, издигнаха на площада в центъра на града. За да бъде официално откриването, поканиха най-известната ромска певица, бабабар с оркестъра. Накрая паметника бе осветен от арабски ходжа, който с воя си разлая всички бездомни псета в града и околноста. На мероприятието се изсипаха, няколко регистририрани и хиляди нерегистрирани по местоживеене  братя роми. Джангърът започна. Естествено, първи дотърчаха представителите на градските медии, а после и представителите на власта. След гръмки изяви от страна на Хасан, за потъпканите му свободи и възможности за забогатяване, дойде ред да отговаря откъде е взел жицата, за конструкцията на паметника. След като той убедително се опита, но не успя да докаже, че е наследство от прадядо му, се наложи паметника да бъде конфискуван от служителите на реда, като веществено доказателство за поредната кражба на цветни метали. В този момент яростно се намесиха 17 правозащитни организации. Те защитаваха интересите предимно на бездомните кучета, мечки и цигани, като за целта бяха щедро финансирани, от европейски фондове и централата на Ал Кайда. Обявиха Хасан за репресиран и дори му написаха жалба, до съда в Страсбург.

      От този ден, всичко в живота на Хасан се промени. Непрекъснато го канеха в различни телевизии и вестници, като му плащаха големи хонорари за това. Участваше в диспути, шоута и телевизионни игри. Вече ходеше само костюмар и с толкова ефектна вратовръзка, че за нея би му завидял дори президента Барак Обама. Извади си визитни картички, на които пишеше „ Хасан – борец за права и свободи!”. Така за изключително кратко време, се сбъдна мечтата на Хасан и той не само забогатя, но се и превърна в герой на братята роми в България и по света.

     А пенсионираната начална учителка Сийка Николова, която бе учила Хасан седем години от първи до трети клас, преглъщаше сухо и си броеше стотинките. След като бившият и ученик бе станал ТВ-звезда и вече го даваха по всички програми на телевизията, тя се отказа да гледа и реши да продаде старият си телевизор. Кой знае, можеше и да събере пари, колкото да си купи половин килограм македонска наденица, а после спокойно да умре. Щеше да издъхне доволна, че най-после е вкусила месце и няма да и натрапват Хасан, нито от телевизора, нито ще го вижда на улицата, нито ще я лъжат по телефона, че любимата и внучка е катастрофирала, и за това да приготви 10000 лв. Тя не държеше на богатството като бившият си ученик и затова с радост би се разделила, с него и подобните му. Би напуснала и страната, която бе майка на ромите, и мащеха на собствените си деца.

                                                                                   Красимир  Бачков




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krotalka - Щеше да бъде смешно, ако не бе такава ...
08.10.2009 11:46
Щеше да бъде смешно, ако не бе такава действителноста...
цитирай
2. ko642 - Честно казано ако всеки българин си ...
08.10.2009 17:58
Честно казано ако всеки българин си раздвижи задника колкото Хасан за да стане богат.. може пък някой и да стане :)
Хубав пост. Поздрави! ВВ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jitanosten
Категория: Политика
Прочетен: 1430522
Постинги: 936
Коментари: 767
Гласове: 1551
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031