Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2016 14:55 - ИНТЕРВЮТО
Автор: jitanosten Категория: Забавление   
Прочетен: 374 Коментари: 0 Гласове:
2





ИНТЕРВЮТО

 

         В бедното откъм обзавеждане телевизионно студио, на скъп кожен диван се бяха разположили водещата Теди Цанова и полицая Борис Мечев или както го знаеха всички – Боби – лапата. И двамата вече се бяха подготвили за предстоящото интервю в смисъл, че Теди си бе нахвърляла няколко въпроса, на листчето пред себе си, а Боби бе обхванат от сценична треска и изтръпнал, като замръзнал картоф през зимата. Единият от двамата оператори им даде знак, че започва да снима, червената лампичка на камерата му светна и водещата зае професионална поза:

-         Уважаеми зрители, днес в рубриката „Герой на деня” ни гостува полицая Борис Мечев, който преди три дни спаси живота на петима мигранти. Само да припомня, че микробуса, с който са пътували незаконно влезлите в страната мигранти, се преобръща и пада от мост на река „Латишка”. В мътните води на придошлата от последните дъждове река загиват шофьора на микробуса, българския каналджия и двама от мигрантите. С риск за живота си, г-н Мечев влиза в реката и последователно изважда  петимата останали живи мигранта. Г-н Мечев, защо се хвърлихте да спасявате тези хора и какво си помислихте в първия момент, на тази страшна трагедия?

Боби машинално изтри стичащите се капки пот челото си, а после се плесна по коленете:

-         Ами …, нищо не си мислех! Просто скочих, защото видях, как буса потъна в реката. Там имаше хора и трябваше да им се помогне.

-         Много хора биха отминали без да се намесят, както се е случило и край вас. Какво ви провокира, да извършите този изключителен героизъм?

-         Какъв героизъм …? Няма такова нещо! Хората щяха да се удавят, ако не бях скочил при тях! Те половината се удавиха, де! Аз по-скоро не успях да се справя …! Сега ме е яд, но …!

-         Заедно с вас са спрели още две коли, в които е имало общо седем души. Те са свидетели по случая и дори двама от тях са заснели с телефоните си вашата спасителна акция. Защо те са гледали безучастно, а само вие сте действал за спасяването на пострадалите?

-         Ами, питайте тях! Защо питате мен?

Водещата нервно се усмихна:

-         Не смятате ли, че нормална човешка реакция е, да опазиш собствения си живот, вместо да го рискуваш за другите?

-         То така излиза, че …. моята реакция е ненормална?

-         Нямах това предвид! Просто у всеки човек има праг на защита, който го предпазва от излишни рискове!

-         Явно у мен тоя праг липсва! Какво да се прави, всеки си има кусури!

-         Имам усещането, че вие още не сте осъзнал размерите на геройската си постъпка! Вероятно тази самоотверженост е възпитана у вас от родителите ви?

-         Аз съм сирак. Израснах в детски дом. И престанете да говорите за героизъм! Там се удавиха четирима човека …!

-         Дааа ….! – облиза пресъхналите си устни водещата – Сега ще прекъснем за реклама, а след това ще продължим нашият разговор.

Тя пое дълбоко въздух и шумно го изпусна:

-         Ама, какво ви става на вас?! Защо се държите така? Ще ми провалите предаването, ако продължавате по същия начин!

-         Как се държа? – повдигна рамене в недоумение Боби и отново изтри потта от челото си.

-         Ами, аз ви хваля, вие сте герой, а какви ги приказвате …? Не успял, провалил се…! Не това искаме да внушим на зрителя, а обратното! При това сте спасили незаконно влезли в страната мигранти!

-         Нали все са хора? Като са влезли незаконно, да ги оставя да се удавят ли? А и откъде изобщо да знам, колко и какви хора има в буса?

-         Действително с вас не може нормално да се говори! Всичко обръщате на обратно!

Боби стисна една в друга огромните си длани от притеснение:

-         Аз нали ви казах, че ще се гипсирам пред камерата и може да изтърся нещо, дето не трябва?

-         Значи, да спасявате хора в буйна река можете, а да кажете пет думи в ефир не можете?

-         Това са различни неща, ….. госпожице! Вие ги можете тия завъртените приказки, а аз мога само прости неща.

-         И какво всъщност можете?

-         Амиии, …. мога да нацепя дърва, да поправя мебел или кола, да се разправям с бандитите на работа ! Такива неща…!

Теди Цанова присви очи, облиза устни с върха на езика си и тихо запита:

-         А да помогнете на една жена, да излезе от депресия можете ли?

-         Не знам! – повдигна несигурно рамене Боби – Коя е тая жена? Аз с жените много не се оправям.

-         Аз съм тази жена! Преди две седмици скъсах с приятеля си и от тогава се скапах. Става ли, довечера да ме заведете на ресторант, а после да идем у вас или у нас? Казват, че нямало нищо по-добро срещу депресия, от един пълноценен секс!

Боби преглътна като риба на сухо, точно три пъти преди да затвори устата си. Потта вече се стичаше като река по него.

-         Ама вие така съвсем ще оплескате нещата! – скара се водещата и извика гримьора на помощ. Докато възрастният гримьор обираше с гъбичка потта на полицая и го пудреше, без капка притеснение Теди уточни:

-         Е? Остава ли уговорката за довечера? Ще ме вземете ли, примерно в шест от тук?

Като хипнотизиран Боби – лапата кимна. Той никога не бе изпадал в подобна сложна за него ситуация, не знаеше как и не можеше да реагира адекватно. Тази красива телевизионна водеща нямаше нищо общо с обикновените престъпници, с които всеки ден се разправяше той, нито с откритите му, простодушни колеги. И все пак бе по-опасна, някак водеше играта, а на него не му оставаше друго, освен да се съгласява. Неволно се загледа в един от мониторите, зад стъклената стена в студиото, където в момента по „Анимал планет” даваха, как голяма женска богомолка изяжда главата на мъжкия, докато се съвукопляват.  Полицаят се пипна машинално по главата, сякаш да се увери, че все още е на мястото си и помисли, че всъщност не той, а мъжката богомолка е истински герой. Водещата го изгледа изпод дългите си, залепени изкуствени мигли и обяви:

-         След тридесет секунди продължаваме!

 

   Три месеца след това, докато вървяха по централната градска улица, единият телевизионен оператор сподели с другия:

-         Обаче, Теди направо удари джакпота с това полицайче! Не само, че го заби, а и вече е бременна от него! Шапка и свалям на нашата водеща маймуна!

-         А това момче още не е осъзнало, какво чудо му е дошло на главата!  Ще се прави на герой и ще дава интервюта, а? Нямал праг на защита, не му пукало да рискува той …! Ех, какво му се пише отсега нататък …!

Двамата се захилиха на глас и продължиха по пътя си.

 

                                                                                                  Красимир  Бачков




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jitanosten
Категория: Политика
Прочетен: 1448469
Постинги: 938
Коментари: 767
Гласове: 1551
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930