Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2017 10:41 - ЗА МЕЧТИТЕ И ГЛУПОСТИТЕ
Автор: jitanosten Категория: Лични дневници   
Прочетен: 980 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ЗА  МЕЧТИТЕ  И  ГЛУПОСТИТЕ

 

         От една осъществена глупост до една неосъществена мечта има само една крачка! Тя се състои в куража, да сториш някаква глупост и отсъствието му, да постигнеш нещо на пръв поглед трудно или почти невъзможно. Защо имаме смелост, когато се касае за простотии, а я нямаме за истински важните неща в живота ни? Ако се замислим, лесно ще открием отговора, въпросът е изобщо да помислим, поне за малко!

         Повечето постъпки при хората са импулсивни и следствие провокации от заобикалящата ги среда. На тях всеки реагира почти рефлекторно и е свикнал на някакъв определен стереотип за поведение. Ние сме изградили начин за общуване с околните и когато всичко влиза в рамките му, сме спокойни и уверени. Ако по някакъв начин шаблонът се разбие, сме принудени да мислим, за да реагираме адекватно на ситуацията, което не на всеки харесва или се удава. Хората, свикнали да рискуват в професиите си, авантюристите, престъпниците и артистите по природа, обичат предизвикателствата и дори понякога целенасочено ги търсят. Обратно, тези които се занимават с монотонни и скучни неща, където няма разнообразие, а сигурност, основана на проверени и точни дадености, не обичат да бъдат изваждани от равновесие, дори за дребни на пръв поглед детайли. И тук всъщност се определят двата типа за социално поведение! Първият е на човек любопитен, обичащ изненадите и свободата за изява и живот, а втория е на задоволения роб, чиято сигурност и спокойствие са над всичко останало. Тези два човешки типа съжителстват случайно и понякога надделяват едните или другите, но най-често са в приблизително равенство, което осигурява спокоен микроклимат за работа и общуване. Ако се съберат повече от „артистите“, те са склонни да разбият стереотипа на всичко, да счупят клишето и да направят дори революция в някаква сфера или област. Те са двигателят на всички промени, стига да не са манипулирани от определени сили. „Робите“ от своя страна биха търпели дори издевателства над личността си, стига да запазят познатите, сигурни и спокойни обекти за работа и живот. Те трудно биха били увлечени от нещо илюзорно, нещо, което в определен момент може да им избяга или да се обърне срещу тях. И в „робите“, и в “ артистите“ обаче има по малко свобода при първите, и малко робство у вторите, но те са точно толкова, колкото им е нужно да се самоопределят или да бъдат определени, към коя група спадат.

         Тук стигаме до въпроса, защо един човек лесно може да строши седалка на стадиона, заради неправилно свирена дузпа например, а не може да иде пред парламента и да строши стъклата му, поради неправилно приет закон или политическа реформа? Защо чупим огледалото от колата на съседа, щото е паркирал на „нашето“ място на улицата, а не признаем и подкрепим колежката, която е способна, талантлива, умна и заслужаваща много повече, от мястото което заема в службата? Защо не отдаваме заслуженото внимание, любов и уважение на най-близките си винаги, а само по конкретен повод? Защо раздаваме себе си на хора, които не заслужават, но по някакъв начин сме зависими от тях? И защо сме склонни да сторим глупост ей така за забавление, а нямаме воля да постигнем нещо красиво, голямо и недостъпно за всеки?

         Всеки сам може да отговори на тези въпроси и да се доближи по-малко или повече до истината. Фактите обаче говорят, че сторените от хората глупости, независимо по какви подбуди, са приемани и оправдавани от всички много по-лесно, от непостигнатите или провалени мечти! Престъпниците са разпознавани и отъждествявани по-бързо и естествено от всеки, за разлика от героите. Хората с преобладаващи недостатъци са повече, от тези с преобладаващи качества, затова на глупостите се гледа едва ли не със споделена симпатия, а на мечтите с недоверие, ирония и дори презрение! Лесно е да смачкаш улично кошче за смет, трудно е да построиш чешма, от която всички да пият свежа вода! В човешката природа е заложено да бъдем повече хищници и разбойници, отколкото тревопасни и кротки твари. Изводът не е особено приятен, но можем да се успокоим с факта, че хората винаги се стремят дори несъзнателно, към това, което им липсва! На едни – смелост, на други – доброта и покорство.

         Ако съм ви накарал да се замислите повече от необходимото, прощавайте!  J 

                                                                            Красимир  Бачков




Гласувай:
4


Вълнообразно


1. bumerang - ...
27.09.2017 11:07
На Вас какво Ви липсва - смелост или доброта?
цитирай
2. jitanosten - По малко и от двете....
27.09.2017 11:11
bumerang написа:
На Вас какво Ви липсва - смелост или доброта?


В случая аз не съм толкова важен! Смелост, особено за глупости винаги намирам, а добротата май все е в недостиг. Въпросът е, човек да го разбере и признае!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jitanosten
Категория: Политика
Прочетен: 1427455
Постинги: 936
Коментари: 767
Гласове: 1551
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031