Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2010 16:40 - Има ли интелигенция в България?
Автор: jitanosten Категория: Политика   
Прочетен: 1780 Коментари: 3 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ИМА  ЛИ  ИНТЕЛИГЕНЦИЯ  В  БЪЛГАРИЯ?

 Става въпрос за 2010 г. Ако някой може да ми посочи ДОСТОЙНИ български интелигенти в момента, моля да го направи! Сами за себе си, има достатъчно изтъкнати и заслужили, а дори и успели български интелигенти. С какво обаче те са помагнали на държавата и обикновените хора? Защото ако една личност не е полезна за обществото, всичките и достижения са просто стъпки, за придобиване на субективни блага и привилегии. След като не се намери поне един човек в държавата, който да застане срещу порнографията на „Биг брадър”, „Часът на истината” и още няколко подобни бози, за каква интелигенция можем да говорим изобщо? Та нали именно интелигентите оформят обществения морал, нравствените критерии и норми? Ако те са заспали или не показват признаци на живот излиза, че интелигенти в държавата просто няма. Или обслужват чужди, а не интересите на нацията.

  В областа на театъра не се забелязват особени постижения, нито като постановки, нито като актьорско изпълнение. За филмите да не говорим изобщо. В литературата е пълна скръб, защото приоритет през последните години е нейното национално обезличаване. В изобразителното изкуство продължава една инерция, тръгнала още от времето на социализма. Има няколко утвърдени имена, които се венцехвалят до гроб и нищо ново и предизвикателно. Архитектите, инженерите и учените изглежда са се телепортирали на друга планета, защото тук не се забелязва активно тяхно присъствие. Лекарите отдавна надминаха евреите по търгашество и предприемчивост, в търговските операции спрямо Здравната каса и потърпевшите пациенти. Учителите са толкова смачкани  от феодалите – директори и закостенялата образователна система, че служат за всичко друго, но не и като модел за подражание. За да „натрупат пачка”, музикантите се превърнаха в чалгаджии и се обезличават с всеки изминат ден. НЯМА нравствени критерии почти за нищо и затова политиците крадат като за световно! Затова губим децата си  независимо, че ходят на училище. Затова се циганизирахме, опростачихме и деградирахме като човешки същества. И ако някой смята, че демокрацията означава да сме еднакво зомбирани, манипулирани и оскотели, то ние отдавна сме по-големи демократи от всички народи по света.

   Във всяка област са нужни лидери, които да дават тон и да водят останалите. За нацията обаче, са нужни интелигенти! Те определят най-важните ценности в живота ни – ДУХОВНИТЕ! Ако те ни липсват, какви всъщност сме ние? Обикновени космополити, население населяващо определена територия, или просто сган?

                                            Красимир  Бачков



Тагове:   България,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hikari - интелигенция има
14.04.2010 18:27
добре е да се огледаш и в блога. друг е въпроса доколко някой чува тази интелигенция... все пак драго ми е да чета нещата ти. поздрав - Ела Хикари
цитирай
2. tomcat - Веднага щом прочетох ИНТЕЛИГЕНЦИЯ ...
14.04.2010 19:12
Веднага щом прочетох ИНТЕЛИГЕНЦИЯ разбрах,че става дума за мен!
цитирай
3. eien - Веднага посочвам двама:
27.04.2010 04:59
1. доктор Любомир Канов /писател/
2. Борис Христов /поет/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jitanosten
Категория: Политика
Прочетен: 1452876
Постинги: 939
Коментари: 768
Гласове: 1551
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930